Terapi dan kepuasan dalam pembuatan Gluten Free Sourdough (GFSD)

Tahu tak bidang Sourdough ni sebenarnya salah satu therapy untuk kita? Saya tersenyum puas bila lihat starter naik camni. Tersenyum puas bila dapat buat resepi GFSD yang bouncy macam span. Tersenyum puas bila dapat buat windowpane dan elastic Gluten F…

Kekuatan Starter: Eksperimen dengan Levain dan perubahan struktur

Selepas 5 jam. Saya akan ambil 100g (levain) untuk buat resepi, 60g simpan dan buat feeding esok pula. Makin lama kita bela starter, struktur dia makin berubah dan makin kuat. Starter Coklat saya akan experimen beberapa hari untuk lihat perbezaan.

Bagi makan Starter GFSD dengan apa?

Ada ahli group yang bertanya berkenaan dengan Starter Jati + Apple. Katanya tak sempat nak keringkan. Jadi dia masukkan dulu dalam peti sejuk dan beri makan seminggu sekali. Adakah boleh buat camtu? Adakah perlu feed seminggu sekali dengan epal atau c…

Keistimewaan Stevia dan manfaat MCT Oil dalam penurunan berat badan

Tau tak stevia ada manfaat yang tersendiri terutama melibatkan penurunan berat juga 😉. Bila makan kat luar, bila order air atau buat air memang saya titis stevia saja. Gula kelapa pula saya guna buat resepi dan buat masak. Saya juga guna Orcs untuk r…

Starter GFSD Cooper yang semerbak

Harini menjenguk starter Co0per yang saya tidurkan sebab urusan class, Ya Allah sedapnya bau diaa. Harum semerbak sangat Starter belum 14 hari pun. Baru usia 6 hari. Bau harum, triple rise. Saya perlu experimen hingga 14 hari atau hingga saya tahu rup…

Saya susun semula pemakanan dan makanan tambahan yang penting

Untuk penurunan berat bukan sekadar tentang betulkan habit pemakanan semata². Kita perlu topup juga makanan tambahan lain seperti vitamin, minerals, healthy fats, nutrien. Journey saya turunkan berat sejak 2021, selain saya tukar bahan masak, saya ama…

Muatkan lagi catatan
Tiada hasil carian ditemui